maanantai 20. syyskuuta 2010

Opiskelun makuun

On tosi vaikeeta uskoa, että oon ollut Pariisissa vasta alle kolme viikkoa. On jo tapahtunut niin paljon ja oon tutustunut vaikka kuinka moneen ihmiseen ja oppinut monet kadunnimet, metroasemat, nähtävyydet, kaupat, ruokalajit, kurssit, juomat, arkipäivän ilmaisut... Pariisi alkaa tuntua kodilta kun kaikista pahimmista alkuhässäköistä on selvitty. Tää kaupunki on aivan ihana! Etenkin nyt kun aurinko vielä lämmittää suloisesti, puissa on lehdet ja kukat kukkivat, niin mikäs täällä on käyskennellessä.

Toinen kouluviikko pärähti tänään käyntiin. Kouluni on siis École Nationale Supérieure de Techniques Avancées ParisTech, eli tuttujen kesken ENSTA. Koulu on yksi ranskan Grande Écoleista, eli yliopisto, johon haetaan kahden vuoden ”valmistavien” matematiikan ja fysiikan opintojen jälkeen. ENSTAssa opiskellaan siis normaalisti vain kolme vuotta, itse olen täällä viimeisellä vuosikurssilla, eli kolmannella. Opinnot on ainakin mun koulussa todella teoreettisia ja yleispäteviä, vaikka kolmatta vuotta mainostetaan käytännönläheisenä. Suomen opintoihin verrattuna on kuitenkin (ainakin toistaiseksi) ollut varsin teoreettista. Mun valitsemat kurssit ei ihan ehkä ole samaa pääainetta kuin Suomessa, mutta suurin osa on kuitenkin oikein mielenkiintoisia. Matemaattiset osiot ovat kyllä melko haastavia, mutta pääsepäähän taas laskemaan ja opiskelemaan jotain ”oikeeta” kaikkien Suomen soveltavien kurssien jälkeen.

Opiskelutapa on täällä melko erilainen kuin Suomessa. Meidän koulussa on vain noin 160 opiskelijaa per vuosikurssi, eli koulu on pieni. Kursseilla on keskimäärin ehkä 15-20 ihmistä. Vaihtareita kohdellaan ihan niin kuin ketä tahansa muita opiskelijoita, meidän myös edellytetään osallistuvan kaikille samoille kursseille kuin muutkin. ENSTAn tavoitteena on, että kolmasosa opiskelijoista olisi tulevaisuudessa ulkomaalaistaustaisia/vaihtareita, joten kansainvälisyys on täällä tärkeää. Meihin suhtaudutaan todella myönteiseti ja apua saa aina kun kysyy. Tuntuu, että ranskalaisiinkin on ihan mahdollista tutustua!

Miinuspuolena mainittakoon, että kurssit alkavat joka päivä 8.30 ja niillä on läsnäolopakko. Akateemisesta vapaudesta nauttineena tässä on vähän totuttelemista. Perjantaisin koulu myös päättyy vasta viideltä. Toisaalta taas maanantai- ja torstai-iltapäivät ovat varattuja urheilulle, eli sillon ei ole opetusta lainkaan! Lisäksi koululla on liuta kaiken maailman yhdistyksiä, joten opiskelijoiden elämä pyörii vahvasti koulun ympärillä. Ehkä juuri tämän seurauksena koulussa vallitseekin hyvä ja tiivis tunnelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti